Evropa

Aikikai 

Aikikai je krovna organizacija aikida in ne poimenovanje smeri oz. stila aikida. Aikido se je razvijal v mnogo smeri, večina izmed njih pa ostaja zvesta jedru aikida. To jedro neguje IAF - International aikido federation v povezavi z Hombu dojem v Tokiu. Na čelu aikido hirearhije častni naziv Doshu (vodja poti) nosi Moriteru Ueshiba, vnuk ustanovitelja Moriheia Ueshibe. Hombu dojo za vsako državo določi tehničnega delegata, ki pomaga in ocenjuje razvoj aikida, dokler dokler državna zveza ne pridobi polnopravnega članstva v IAF. Tako se ohranja kontinuiteta aikida. Stili aikida pa so vedno povezani s specifičnim učiteljem.

C. Tissier

C. Tissier je eden redkih Evropejcev, ki nosi naziv shihan. (učitelj učiteljev). Aikido je začel trenirati pri 16 letih in kar 7 let preživel na Japonskem. Po vrnitvi v Francijo je zgradil največjo aikido organizacijo v Evropi in postal mentor neštetim učencem, med njimi tudi Wilko Vriesman senseiju.
W. Vriesman

W. Vriesman, kot Tissier v Franciji, vodilna figura aikida na Nizozemskem. V veliko čast nam je, da je prevzel mentorstvo nad razvojem aikida v Sloveniji in pomagal Aikikai zvezi Slovenije, da je postala polnopravna članica IAF. Vriesman sensei še vedno skrbi za razvoj aikida preko mednarodnih seminarjev in poletne šole v Ljubljani. Po izobrazbi psiholog, je odličen učitelj in tolmač stila aikida Tissier, hkrati pa daje vpogled v različne stile, ki jih je spoznaval kot učenec največjih mojstrov - Kishomaru Ueshiba, Seigo Yamaguchi, Seishiro Endo, Masatake Fujita, Hiroshi Isoyama in mnogi drugi.


Wilko Vriesman, 6. dan aikikai in doshu, Moriteru Ueshiba, vnuk ustanovitelja aikida
0 Komentar