Preskoči na glavno vsebino

Zakaj aikido?

Vsak izmed nas, ki smo aikido sprejeli kot svojo pot v življenju, se je že soočil z vprašanjem prijaznega znanca ali neznanca: “A to je kot judo?” Ali: ”To je tisto, ko uporabiš partnerjevo energijo proti njemu?”. Bolj se na aikido “spoznaš”, težje je odgovoriti na takšna vprašanja in počasi se aikidoke zavijamo v molk ter preproste besede: “Pridi na trening.” O aikidu tako ne govori nihče. Praktično noben medij, nismo zanimivi za televizijo, o aikido tako nihče nič ne ve, razen floskul, ki jih pišemo na plakate in citatov Moriheja Ueshibe na FB profilih. Ker je pred vrati začetek sezone, kjer si vsi želimo čim več novih članov, mogoče ne bi bilo slabo predstaviti nekaj dejstev o aikido, ter kaj ga dela tako drugačnega od ostalih borilnih veščin/športov.

Aikido kot množičen šport za odrasle

Aikido danes vadijo v 130 državah sveta,  po grobi oceni svetovnega sedeža aikida okoli 1,2 milijona ljudi. V Evropi največ ljudi vadi aikido v Franciji, okoli 70 000. V Sloveniji zaradi razdrobljenosti organizacij težko ocenimo številčnost aikida, predvidevam da aikido vadi vsaj 500 ljudi. Govorimo o odraslih ljudeh, moških in ženskah, ki večkrat na teden obiskujejo uro ali uro in pol dolge treninge. Vzemimo še obzir dejstvo, da aikido ni šport - torej ni ekip, ni tekmovanj, niti rekreacijskih lig. Ni druge, tretje, četrte aikido lige, turnirjev z gajbami pira in pokali za 10€, ni navijačev, ni denarnih nagrad, služb v slovenski vojski itd. Pa vendar, ljudje pridno trenirajo, obiskujejo seminarje, žrtvujejo dopuste za aikido šole v tujini, vlagajo čas in svoj denar, da lahko vadijo in vadijo in nikoli ne zmagajo. Ne kot ekipa, ne sami. Kakšen bizaren šport, ne?

Premagovanje lenobe in bolečine

Ker je aikido poimenovanje nekega procesa, poti, njegovo ime zavaja. Pot harmonije energije. Ko pa ljudje pridejo na trening, padajo po tleh, zvija se jim roke, meče se jih čez hrbet, zvija vrat, vedno znova padajo in vedno znova morajo vstati, da spet doživijo svoj del neuspeha. Vam povem skrivnost - v aikidu praktično nikoli ne zmaga napadalec. Dokler igraš to vlogo, vedno relativno mehko pristaneš na tleh, če maš srečo. Če nimaš sreče, doživiš čuden trenutek upočasnitve časa sredi prostega pada, preden treščiš na tla kot hlod in lahko opazuješ zvezdnat strop. Bolečina je neprestano prisotna, če ne od pregrobih partnerjev pa od utrujenih mišic. Vedno znova na tla, vedno znova gor. Ko končno prideš na vrsto, da lahko izvajaš tehniko, se ponavadi od nekje prikrade učitelj in ti samo s prisotnostjo pokvari ves užitek. Vse je narobe in nikoli nič ne narediš pravilno. Frustracija? Check.

Ok, palica že, palica, kaj pa korenček?

Kaj je nagrada? Rangiranje samo je neke vrste nagrada. Imeti črn pas v aikdu ali katerikoli drugi borilni veščini je pač kul. Dokler se ne zapletaš v dejanske pretepe. Vsekakor si fit, če redno in intenzivno treniraš. Poškodb je malo. Verjetno boste dobili od vsake aikidoke drugačen odgovor, zakaj vlaga ure in ure v trening aikida. Lahko vam naštejem seznam najpogostejših pozitivnih učinkov vadbe aikida, ki pa si jih lahko preberete na vsakem plakatu ali spletni strani. Vendar to ni dober odgovor na vprašanje, zakaj bi nekdo začel trenirati aikido in ne judo. Ker plakati govorijo enako. Od zumbe do curlinga si boste izboljšali samopodobo, pridobili agilnost, bili bolj zdravi in sploh čudoviti. Ampak, če dovolite, vam povem, kaj boste dobili pri aikidu in redko kje drugje - ljubezen. Edino zaradi ljubezni je človek pripravljen prenesti vse to, kar zahteva trening aikida od človeka. Pridite.


Komentarji