Preskoči na glavno vsebino

Zakaj zgleda, kot da se vsi sami mečejo?

"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weakens and defeats you." (Morihei Ueshiba)
Takoj ko se pričnete ukvarjati s tem, kako "dober" ali "slab" je partner, v svojem srcu ustvarite prostor, kjer vanj vstopi hudobija. Testiranje, tekomovanje in kritiziranje drugih vas oslabi in premaga." (Morihei Ueshiba) 

To vprašanje je zagonetno. Če vidite nekoga, ki dela aikido, njegov partner pa se zvija od bolečine ali je na koncu poškodovan, tedaj ste lahko prepričani, da to ni aikido. To je pretep in izživljanje nad šibkejšim. V toku treninga aikida vadimo tudi na tak način, vendar v kontroliranem okolju in le kot prikaz tega, kaj aikido ni. Prazne so besede tistega, ki trdi, da lahko nekoga poškoduje, če tega še v življenju ni niti poizkusil. To je temna plat borilnih veščin. Večino treninga pa je namenjeno pravem cilju aikida, umetnosti miru, izogibanju nasilja. Zato tisti, ki sprejema tehniko, vloži čisto enako energije kot tisti, ki jo izvaja, in rezultat je usklajeno gibanje, ki zgleda bolj kot ples. Tak aikido lahko največkrat vidimo na demonstracijah. Ampak tako kot plesalka ne beži pred plesalcem, tako uke (tisti, ki sprejema tehniko) ne beži pred torijem (tistim, ki izvaja tehniko), ampak sta v harmoniji. In tako kot plesalka ni prisiljena v gibanje, tako tudi uke ni prisiljen v ukemi, ker ga izvede pravočasno.

Dober ukemi je vedno svobodna izbira.


Torej, zakaj včasih izgleda, kot da se mečejo? Ker se, vendar se mečejo, ker to izberejo kot najboljšo možnost v danem trenutku. Tak način vadbe dela ljudi enakovredne in omogoča hiter napredek brez poškodb in razkazovanje ega.

 Nazaj na FAQ ...